al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Turning point dalam hidup!
Friday, 1 February 2013 | 15:09 | 3COMMENTS

Ya Allah, aku redha Engkau sebagai Tuhanku, Islam sebagai agamaku, dan Muhammad itu sebagai Nabi dan Rasul.
Assalamualaikum. Ehhe, teruja tau nggak? Ha-Ha. macam ada orang kesah. hehe. whatever-mever. Okay, najwa pun newbie lagi dalam blogger, eh yakah? No laa, actually najwa pun dulu ade je blog. Tapi najwa dah delete itu yang lama, buat ini yang baru. Reason? Ehhhe, najwa taktauu. Boleh pulak gituu~ hahh, dah nak buat cemnahh. Memang tak tau. Fullstop with a capital 'F'. Hehh. So please welcome mee. Tuut tut trutt tut-tuuutt! 'Please welcome m'lady' haha! uww. thank youu thank youu. hohh, memang, macam orang sakit mental kann. Kesiann ~

Oh anyway, najwa teruja sebab follower dah ramai sikit. Huhh? ramai kebendanyaa? Ehhe, bole laa tuu lebih dari 2 kan? Syukur laa, hapelaa. Memeyla najwa punya tak seramai follower blog mereka tuu, tapi.. alahh. follower je kann. Allah tak tengok pung. Isi itu yang penting. Eheemm, blog kau ada manfaatkah? Ekk. Hatiii, jahat eh kauu... taulaa tak manfaat mana. huhh. Nantilaa orang buatt. Gehh.

Holaitt, sekarang najwa budak lepasan high school, memang dah pencen. Eheem, kite dah besau ohh, haha. bangga pulak dah jadi adolescence, heii, hati tuu, hati tu! Dah makin 'CLEAR' or 'BLUR'? Aci redah je ang cakap ehh. Tepuk dada tanya iman la. Mu nii. Tau pung kann, semakin meningkat usia, semakin dekat dengan kematian. tauu nggak? Hmm. Muhasabah lepas subuhh. Cik Linda hari tu ada pesan;

" Kita kena sayang yang muda, sebab mereka itu lebih sikit dosanya. Kita juga kena hormat yang tua, sebab mereka itu lebih banyak ibadahnya.. "
Najwa, awak baik or jahat? Muslimah yang baik or jahat?
Hmm. Tengah-tengah, boleh tak?

" Masuklah Islam itu dengan sepenuhnya " 
Nampak tuu. Dalam Surah al-Baqarah ayat 208, Allah dah pun pesan. Mana ada jadi Muslim half-baik or half jahat. Hape, nanti kat akhirat boleh pilih nak masuk tengah-tengah? Antara Syurga dan Neraka? Acececey. Tak boleh laa najwa. Awop ingat tak dalam novel tajuk " Rooftop Rant " tulisan dari Hlovate? Ingat apa dia tulis?

" Live hell or live well. You choose. " 
Haa. kann. Pilihan tu ditangan awak, najwa. Ingat, zaman muda tuu hanya sekali. Jadikan zaman ini zaman yang penuh dengan amal. Sebab mati itu tak kira usia. Muda, tua, pngkat pakcik or makcik. Dop kisahlahh, anytime nyawa itu Allah boleh tarik. Hmm. Saya nak jadi baik. Baik yang bukan apa orang sekarang think what baik is. Baik itu bukannya pakai tudung, tapi solat tak jaga. Baik itu bukannya solat 5 waktu penuh tapi aurat tak jaga. kann? Ingat, live as full-time Muslim. Never part-time, sebab nyawa tu boleh ditarik any-time. Najwa, Fighting!!

Tett-teet-tedettt! Marilah beramal~ Beramal kerana Allah~ .. ehh? Haha. Tetiba lagu 'Marilah Beramal' berputar dalam kotak ingatan, jadi lagu background. Ehhehe.

Time to get serious. No laughing. No Giggling. No semua-laa, except reading. Bace itu pasti! hahh, sekarang najwa tengaa buntuuu sangat-sangat. Taktau nak buat pilihan yang mana. Taktau mana yang lebih baik. Najwa keliru. Keliru sekelirunyaa ~ Abah bagi dua pilihan.

1. Masuk Cental Tafe, buat advance diploma of interior design. Ambil masa approximately 3 years untuk finish then baru buat degree kat any university.
*ambil masa satu jam perjalanan* Gehh. Jauh benaa,

2. Masuk CIC (Curtin International College), ambil course interior architecture dan mengambil masa 3 years jugak untuk habis but terus masuk 2nd year dekat Curtin University afterwards.
*Dekat sangat ngan rumah, naik basikal pung bolehh.*

haahh. Which one is the best? Taktaauu. Abah suruh buat solat istikharah, minta diberi petunjuk. Anyway, najwa konfius wooh. Ape ehh beza interior architecture ngan interior design?? Memang ada beza kahh? Oh Allah, i need Your guidance. Hemm, muka dah macam kucing tak bagi makan je  nihh. Hailaaaa.


Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratku. Aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa, dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Allah, tolong najwa ye. Najwa nak sambung belajar. Sebab najwa nak jadi alim (berilmu). Sungguhlaa ilmu itu memang pembekal di akhirat nanti. Ilmu akhirat penting untuk akhirat dan ilmu dunia penting di duniia. Najwa nak dua-dua. Bolehh kann. Ya Allah, permudahkanlahh ~