al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Life is full with adventure :')
Saturday, 9 February 2013 | 20:25 | 0COMMENTS
 


Jika langit hendak runtuh
Bagaimana jari hendak menahannya
Kita hamba yang dibatasi takdir
Di situlah nokhtah segala tadbir.

Hitungkan laut kesyukuran
Di pinggir pantai kesabaran
Carilah hikmah tuailah iktibar
Sabarlah dalam bersabar.

Betapa pun terasa pahit
Janganlah jendaknya tercalar tauhid
Sesungguhnya sabar itu indah
Didikan terus daripada Allah.

Ujian itu penebus dosa...
Meningkatkan darjat
Menambahkan pahala
Bingkisan tazkirah daripada yang Esa
Bagai ombak...
Penghias samudera!
-Pahrol Muhamad Juoi-



Bismillah, Assalamualaikum..
Semalam, everything rasa macam kaca. Sakit tercalar, darah dikesat.. tapi masih tinggal kesan. Oh Allah, semalam hatiku menangis, teresak.. hanya Engkau je yang tahuu. Tapi semalam hati itu berbisik kecil.
‘najwa! Jangan putus asa! Allah ada! Allah sentiasa tahuu. Sabarlah! Ingat dalam Surah al-Insyirah ayat 5-6. Allah janjikan kemudahan setelah kesusahan.. Najwa.. ujian ni baru sikit!’
Astaghfirullah, huhuhuu, hati itu betul. Kata-kata itu datang dari Malaikat yang menjaga, yang melindung mengikut arahan Pencipta. Segala benda yang terjadi itu ada sebabnya. Allah nak najwa belajar something from that, sesungguhnya pengalaman dan ujian itu mematangkan diri, meningkatkan iman dan kualiti diri, In syaa Allah.

Semalam ada cerita kat tivi ‘My Great Big Adventure’ kat ABC3. Allah, masa tuu ade goosebump! Kata-kata dari Jason Dickson tu seolah menusuk kalbu, umpama air yang meresap ke liang roma.

‘Gratitude is something that can bring the value of happiness’

Lebih kurang camtu la ayat dia, Subhanallah, najwa kena bersyukur dan perlu belajar untuk menghargai sesuatu because ade je yang kat luar sana tu tak dapat apa yang najwa dapat. Syukurlah kann. Najwa berpeluang nak dapat semua ni. Allah .. Allah.. forgive me when I whine.

Oh najwa forgot apa maksud nama najwa.
Najwa Izzati = ‘Bisikan Kekuatan’

And that’s not the reason for me to give up kann kann? Your personality relies on your name kann. Subhanallah. Ehehe. Hwaiting! Allahu Akbar! ^-^

 

tired? hehh, mungkin. But I'll never stop till i get to the end, if Allah will. Sakit itu hanya sementara. Bahagia juga hanya sementara. Dua-dua tak kekal. Tapi Allah itu sifatnya Kekal, dan Dia akan sentiasa 'available' waktu kita tengah sakit walaupun bahagia. Allah is watching, listening dan Maha Mengetahui lebih dari kita yang jahil ni. Allah, thank youuuu ^-^