al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Mungkinkah itu suatu Petunjuk?
Sunday, 6 January 2013 | 23:43 | 0COMMENTS
al-Quran is  the map for the 'believers'


Assalamualaikum.
Butang “ play “ ditekan ..
People say ‘you are what you read and you are what you listen’
“ Di atas nama cinta .. pada yang selayaknya .. ku nafikan yang fana ...”
Nyanyian kumpulan UNIC itu benar-benar menusuk kalbu.
“ Atas Nama Cinta “ .. bisikku perlahan.
Hailaa, masalah cinta lagikah?
Yehh Cinta itu masalah DUNIA bagiku! Benda yang selalu dielak.
Takut hati yang menimpa bahana. Oh hatii ~
Ayatnya .. waaaaargh!
Mampu jugak airmata meleleh kang.
Tapi inilah yang dikatakan ketenangan.
Subhanallah, bibir melafaz.
Walau direpeat banyak kali, masih tak jemu didengar.
Ayat ITU sungguh mendalam.
Ayat ITU memberi kekuatan dalam PENGHIJRAHAN ku ini.
Yehh, you are what you listen!


Fuhhh. What to do?
Hati bingung. Hati dalam dilemma.
Oh Tuhan. Bantulah akuu.
Fikiran kembali fokus pada suatu benda.
What? Yeh, my future laah.
“ kejar dunia or kejar akhirat? “
soalan berputar serupa dengan MP3 yang tadi asek duk repeat lagu Atas Nama Cinta tuu.
Hmmm. Ofkoslah aku nak kejar akhirat!
Suara hati menjerit.
But ... where to go? Oh senanglah kalau aku ade SPM.
Ni aku pelarian .. camnah?
PMR pun tak hamekk. Ekk. Apakah aku? Betul-betul pelarian nih.
DQ? Hekk. Mimpilah kauu.
Iqra’ Academy?!
Hati menyoal. Hmm. I wish i could.
“ Abah tak kesah.. tapi tulaa, tempat jauh. Transport takde. Ade pun bas.. tapi jauh lah “
Jawab abah bila ditanya.
Urghh, hati bedebuk jatuh ke lantai.
Ekk. Pungut balik laa.

malam dah membutaa.
Goodnight najwa. Tidurlah. Masih ada esok untuk fikir.
Fantasy land came knock off the reality world.
'switch on' the Dream World.
I was on a vacation kat somewhere. Tahh, tempat tak familiar.
yang masih ingat, i was staying in a hotel.
Bilik bercantum. Kongsi tandas dengan penghuni sebelah bilik.
Wargh, wujudkah?
Opss lupa. Aku berada dalam dunia mimpi.
Anything can happen.
I went to the toilet. To get cleaned sudah pasti.
Dalam toilet tuhh, i heard something.
Waaaarghh merdunya! Subhanallah.
It was someone reciting Quran.
Yang peliknya, najwa kenal pemilik suara itu.
Yes, i know him really well.
In fact, he’s already HAFIZ di DQ.
Siapa? It was HIM.
Muaz bin Ab. Malik.
Dia pernah jadi seniorku .. dulu kat Samsmel.
Then .. its fading and vanishing.
Itu je yang najwa ingat.
Mimpi apakah itu? Adakah ianya PETUNJUK dari Allah?
Oh Allah.
HELP me! GUIDE me!
Najwa dah tak tahu nak buat ape lagi.
Segalanya hanya mampu ditunggu. Hanya mampu bersabar. Hanya mampu mengharap.

“ kalau itu dah jalan takdir awak, just live the flow. Okay?
Satu suara membisik.
Hemff. Yelah. Kalau dah takdir,
Buat macam mana sekalipun tetap tak guna.
Kita merancang, Allah pun merancang. Cuma perancangan Allah itu
Jauh lebih BAIK!
Oh hati. Bersabarlah.

Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar.

Smile as usual. Act cool.
In sya Allah.
Doakan najwa doakan najwa.
May Allah bless you!

Subhanallah. wishing to be like him. In sya Allah ..



al-Quran is  the map for the 'believers'


Assalamualaikum.
Butang “ play “ ditekan ..
People say ‘you are what you read and you are what you listen’
“ Di atas nama cinta .. pada yang selayaknya .. ku nafikan yang fana ...”
Nyanyian kumpulan UNIC itu benar-benar menusuk kalbu.
“ Atas Nama Cinta “ .. bisikku perlahan.
Hailaa, masalah cinta lagikah?
Yehh Cinta itu masalah DUNIA bagiku! Benda yang selalu dielak.
Takut hati yang menimpa bahana. Oh hatii ~
Ayatnya .. waaaaargh!
Mampu jugak airmata meleleh kang.
Tapi inilah yang dikatakan ketenangan.
Subhanallah, bibir melafaz.
Walau direpeat banyak kali, masih tak jemu didengar.
Ayat ITU sungguh mendalam.
Ayat ITU memberi kekuatan dalam PENGHIJRAHAN ku ini.
Yehh, you are what you listen!


Fuhhh. What to do?
Hati bingung. Hati dalam dilemma.
Oh Tuhan. Bantulah akuu.
Fikiran kembali fokus pada suatu benda.
What? Yeh, my future laah.
“ kejar dunia or kejar akhirat? “
soalan berputar serupa dengan MP3 yang tadi asek duk repeat lagu Atas Nama Cinta tuu.
Hmmm. Ofkoslah aku nak kejar akhirat!
Suara hati menjerit.
But ... where to go? Oh senanglah kalau aku ade SPM.
Ni aku pelarian .. camnah?
PMR pun tak hamekk. Ekk. Apakah aku? Betul-betul pelarian nih.
DQ? Hekk. Mimpilah kauu.
Iqra’ Academy?!
Hati menyoal. Hmm. I wish i could.
“ Abah tak kesah.. tapi tulaa, tempat jauh. Transport takde. Ade pun bas.. tapi jauh lah “
Jawab abah bila ditanya.
Urghh, hati bedebuk jatuh ke lantai.
Ekk. Pungut balik laa.

malam dah membutaa.
Goodnight najwa. Tidurlah. Masih ada esok untuk fikir.
Fantasy land came knock off the reality world.
'switch on' the Dream World.
I was on a vacation kat somewhere. Tahh, tempat tak familiar.
yang masih ingat, i was staying in a hotel.
Bilik bercantum. Kongsi tandas dengan penghuni sebelah bilik.
Wargh, wujudkah?
Opss lupa. Aku berada dalam dunia mimpi.
Anything can happen.
I went to the toilet. To get cleaned sudah pasti.
Dalam toilet tuhh, i heard something.
Waaaarghh merdunya! Subhanallah.
It was someone reciting Quran.
Yang peliknya, najwa kenal pemilik suara itu.
Yes, i know him really well.
In fact, he’s already HAFIZ di DQ.
Siapa? It was HIM.
Muaz bin Ab. Malik.
Dia pernah jadi seniorku .. dulu kat Samsmel.
Then .. its fading and vanishing.
Itu je yang najwa ingat.
Mimpi apakah itu? Adakah ianya PETUNJUK dari Allah?
Oh Allah.
HELP me! GUIDE me!
Najwa dah tak tahu nak buat ape lagi.
Segalanya hanya mampu ditunggu. Hanya mampu bersabar. Hanya mampu mengharap.

“ kalau itu dah jalan takdir awak, just live the flow. Okay?
Satu suara membisik.
Hemff. Yelah. Kalau dah takdir,
Buat macam mana sekalipun tetap tak guna.
Kita merancang, Allah pun merancang. Cuma perancangan Allah itu
Jauh lebih BAIK!
Oh hati. Bersabarlah.

Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar.

Smile as usual. Act cool.
In sya Allah.
Doakan najwa doakan najwa.
May Allah bless you!

Subhanallah. wishing to be like him. In sya Allah ..