al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
In sha Allah, the day will come ...
Wednesday, 9 January 2013 | 19:26 | 0COMMENTS

Dengan namaMu ku mulakan bicara ,,
“ ati, nanti tolong lipat kain ehh. “, pesan umi sbelum memutuskan talian.
“hehe.. in sha Allah.. “

Headphone oren terang dicapai. Letak kat kepala. Bluetooth kat fon ‘turn ON’. Music ‘play’.
Yehh, baru semangat nak lipat kain. Haha. Lagu ‘It’s Jumuah’ dari Raif dipasang. Hailaa. Sedapnya lagu ni. Hey Raif, kau Superb tahu? Peminat nihhh. Huhu. Dah la English pun fluent. In sha Allah Islam pun kau practisekan. Waah. Kagum. *hati menilai sendiri walau tak tahu latar belakang cerita*

Tangan dah menari seiring dengan lagu rancak yang didengar. Lagu bertukar kepada ‘Never Grow Up’ nyanyian dari Taylor Swift. Oh, lagu ni! Kenangan lama pun mula berputar..

“ kak! Cuba bace nihh. Aduhaai. Gila laa. “
“ bace ape? “
“ ni haa. Tengok status ati tuhh. Cuba tengok apa yang toknde comment. Yaww. Scarynyaaa. “
“ nak tunggu 7 tahun? Wahh, hebatlah ati! Fuyyo. Dah ade calon meh.. “
“ ekk. You’re not helping. Kenal anak toknde pun tak. Hisy. Takut kut. Goosebump laah. “
“ ehh kata tak kesah paras rupa? “
“ yolahh tak kesah... its about age lah kakk. Aigoo. Ati tahun ni 17, dia dah 23.“
“ haha. Lawak jee. “

Hehh. Whatever. Off notebook. Tidur jelaa. Hailaa. Aku pun tak matang lagi. Solehah pun belum. Masak pun baru nak merangkak. Apa kes? Heshh. Oh toknde, janganlah bagi kejutan hebat..

Ilah ngan kakak masih melekat dengan laptop masing-masing. Haru suasana bila dah start berborak. Kalah makcik-makcik kat kampung tuu.

“ eyy, takmau tidur ke korang? Dah nak pukul 2 nihh. “
“ alohh.. tak tidur kut. Nak tunggu subuh. Takut miss je. “ balas kakak.
“ hmm.. dah tak rase ngantuk la pulak “
“ ilah, kakak teringin ohh nak tengok muka bakal adik ipar kita.. jom tengok FB dia jom! “ usik kakak tengah malam buta tuhh. Mau je aku bagi backhand. Haisyy. Hahh, mulalah mata melekat nak investigate orang, sejibik macam FBI ohh. Hapedaa.
“ aikk. Asal ade gambar ati kat photo dia nih? “ tanya kakak separuh menjerit. Wait.. what??
“ haha! Ati, toknde tag dia kat dalam foto ati ohh! “ say what? Mak aii, mau je aku pengsann.
“ are you kidding me?? Ya Allahh.. biar betull. Gah! Takutnyaaa. Kak, takutlahh. Takmo ar balik malaysia!” heshh sape tak terkejut.. mau tercabut jantung dibuatnya.

The next day ..
“ selamat pagi .. “ suara mendatar je pagi tuhh. Hadohh, tak bermaya lepas dengar berita semalam. Habehh laa. Mau aku dijadi bahan gelak kakak ngan ilah nanti.
“ ati.. ehem-ehem. Dah ade calon ehh. “ umi tanya tetiba.
“ airk? Kakak bagitahu umi ehh?! “ wahh gilalah akuu. Memang macam makcik. Mulut tuu. Erghh. Geram..

Haru jadinya suasana, semua duk sakat aku. Takde orang lain ke nak sakat?

‘kak apa kaba la ehh kat Rusia tuhh? Rindulah kat akk. Sekarang dah sunyi ohh. Takde lagi orang nak sakat ati. Tinggal ati ngan ilah je yang macam joyah kat rumah ni.. tak complete laah.’ Hati bisik sendiri..
Kenangan itu berhenti, seiring dengan lagu yang bertukar kepada ‘1234’ dari kumpulan White’s. Mak aiihh. Awat dengan petang nih? Guess what? It’s gonna be ‘remembering-the-past-memories-evening’ lah kut. Aduyaai. lagu ni simpan banyak kenangan. This song, it reminds me of .. someone. Tanpa sedar bibir mengukir senyuman. What kind of memory its gonna be? Sad? Happy? Entahh. Dua-dua pun boleh kut. Whatever it is, i’ve move on .. in sha Allah.


Hati itu Allah yang pegang. Bila-bila mase je Allah boleh bagi hidayah kat kita, dan bila-bila mase je Allah boleh tarik balik hidayah tu. Agaknya, kuat tak najwa nak berubah ni? Hett, kalau Allah dah selalu ade kat hati, in sha Allah.. segalanya possible. Kan?

Alhamdulillah la Allah bagi ujian ni kat najwa. Itu tandanya Allah care. tak semua orang Allah bagi hidayah, kadang tuh kalau hati dah keras, curah air zamzam sekalipun tak guna apa. Itu kuasa Allah. Kepada Dia segalanya dikembalikan. Najwa. Kau dah ready ke? Dah ready nak jumpa Allah? Heshh. Mohonlah agar Allah nak jumpa najwa. Sebab tak semua orang akan jumpa Allah. Hanya yang special je. Am I included? Am I eligible for that? ‘tepuk dada tanya iman’ laa najwa. Kalau tak usaha, macam mana nak jadi special? Yes, i have to work for it! In sha Allah.