al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Bibir tersenyum hati menangis ~
Thursday, 10 January 2013 | 07:02 | 0COMMENTS
‘Never regret what made you smile. Just learn from the tears that followed.’
Ya Allah. Hati ini kosong. Hati ini sepi. Hati ini ‘haunted’. “ Friends forever lah! “ terngiang lagi ayat tuhh. Hmm. You’re wrong. It’s not forever. Kan? Tengoklah sekarang.. i don’t feel like having any bestie. Memang ade kawan Aussie, but it’s not the same. Diorang mane faham what can and cannot do in Islam. Diorang mane faham kenapa pentingnya pakai tudung. Kenapa kena jaga batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Nahh. They don’t know and they don’t understand. Hmm. Rindunya waktu dulu. Teringat waktu korang buat surprise party untuk najwa sebelum pergi Australia. Rindu sangat-sangat waktu tu. But it’s gone. And may not come back.
 “ sabarlah ati. Adelah tu hikmahnya. Doa-doalah harap-harap nanti bila masuk uni ati akn jumpa sahabat sejati yang mampu bimbing ati sama ke jalan yang benar.. “
 pujuk ilah. I hope so. Hope so much. Sorang pun jadi laah. Ni nak balik Malaysia pun hati rasa berat. Ade ke insan yang sudi jumpa najwa? Bila tanya pasal nak buat reunion, semua buat donno. Takde pun respon.
 “ diorang sibuk kut.. “ hati cuba husnul zhon. Yehh, mungkin korang sibuk. Semua pun dah besar panjang kan.. ohh hati, sabarlah sikit.

 Ya Allah.. banyaknya masalah .. i feel like running all day long, and forget about these things.. things that make me hurt even more. Oh Allah .. masalah ni .. masalah bila dah semakin besar .. pasal uni .. pasal perasaan .. pasal ukhwah persahabatn .. jiwa kosong.
 “ tau takk, sebenarnya ukhwah antara family paling utuh dari ukhwah antara sahabat. Hey, actually family ni pun sahabat jugak. Lagi best, sahabat hingga mati .. “ 
tutur ilah lembut, memujuk hatiku. Yes, family is more important and the ukhwah is priceless. Takpelah. Allah tu uji tanda sayang. Bila hati dah tak tentu hala .. bila jiwa rasa kosong.. i took a canvas, and start painting. Segala saiz brush dihambek untuk add the detailness dan guna dengan kesusaian line of the figure. Ohh, hati rase tenang .. dibantu dengan lagu ‘Segenggam Tabah’ yang dipasang di telinga. Subhanallah. Yes, i’m smiling eventho my heart is aching. ‘bibir tersenyum hati menangis’..

 Thanks Allah. You gave me solution. You helped me. Hasilnya? Ini laa. Yes, takdelah sehebat pelukis yang tersohor. Ohh, memang lah kalah. Tapi, sekurangnya.. dengan melukis .. segala perasaan itu terluah, terlukis di atas kanvas yang tak bernyawa.


Najwa bagi title lukisan ni ‘The smiling tree’. Mungkin ade yang pelik dengan tajuk tuhh. Hohh, tersenyum ke? Memanglah kalau tengok dengan mata kasar tak senyum. Tapi ia buat hati najwa senyum. Hihi. Alhamdulillah, najwa tersenyum macam orang gila. Yelah, senyum sambil melukis. Gila ke tak gila lantaklah. Haha. Yehh, feeling better. Subhanallah..

" Hati akan tenang hanya dengan mengingati Allah "