al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Australian Day = Subhanallah ~
Sunday, 27 January 2013 | 05:23 | 2COMMENTS
" Tuhanku, ampunilah aku. Rahmatilah aku. Cukupkanlah aku. Angkatkanlah darjatku. Berikanlah aku rezeki. Berikan petunjuk kepadaku. Sihatkanlah aku. Dan maafkanlah aku .."

Assalamualaikum pembaca yang hebat! best tak sekolah? ececey, bajet kann. mentang2 dah pencen sekolah enn. Hee. nih najwa saje nak post what's happening during Australian Day semalam. Najwa pergi crabbing! gila teruja la kann, sebab mende cenggini mana ade kat Malaysia. Alhamdulillah, sempat nak merasaa. Actually najwa memang setiap tahun pergi crabbing. ahah. tapi semalam lain, semalam ketam dia besau-besau and baaaanyak yang amat! One thing because air dah surut, so ketam-ketam ni semua tak berupaya nak menyorok dari enemy (manusia) yang menangkap nihh. haha. kejam kan? Nak buat cemanah, dah itu makanan kamii. haha.

Tapi semalam najwa tak turun tangkap ketam. Najwa tengok dari jauh je. haha. Pemalass bebenaa. okayh, ade laa reasonnya. first, najwa ingatkan nak pergi drop net (tangkap ketam kat jeti), so najwa pun pakai jela seluar jalan, instead of seluar track. Okayh, secondly.. afi demam, so memang kena jaga dia laa kann. Hahh, see, i do have reasonable reasons kay. Ahah, backhand jeh.

kitorang gerak dari rumah early in the morning. Around 7.30 kut. *info* kalau kat Australia, sekarang ni tengah summer. So matahari cepat naik. pukul 5 pagi tuhh dah terang benderang dahh! Subhanallah, cool kann? okay, sambung story, haa, kitorang pergi 2 family je. Takmau ramai-ramai sebab tak berani nak ajak orang. Sebab kitorang pun tak yakin lagi ketam ade ke takk. Things could happen without we expect kann.

But anyway, Allah itu Maha Pemurah! tengok sekali banyak ketam yang dapat. subhanallah teruja laa enn, walaupun makcik sorang ni tak tolong tangkap ketam. haha. tumpang syiok laa ~ Alhamdulillah, dalam lebih kurang 70 ekor ketam yang berjaya ditangkap oleh mereka-mereka yang hebak nihh. Subhanallah, teruja seterujanya!





then, malam tu ada fireworks kat city. Dah 3 tahun kat Aus, tapi tak pernah-pernah tengok fireworks live kat Aus. Besenya tengok via tivi je. memang pack dengan orang lahh! Bermacam kaum dan rupa, tak kira agama dan kulit warna. Semuanya ada, Australian Day, sama-sama berkumpul. Tepat pukul 8 malam, ssspom! ssspom! hahh, tu diaa. memang nak tercabut jantung pun ada woh. Betul-betul rasa macam dalam perang. ehheh, tetiba teringat waktu main paint balling ngan kekawan dulu. Mak aihh, sakitnyaaa ~ seriusly, najwa takkan jejak lagi kat tempat tuhh. ahah. potato ~


*fireworks nya mana? haha. dah habis time ni. saje nak bergambar. ;)


okay, last friday kawan najwa nama dia Tarmidzi tetiba bagitahu unexpected news. Dia kata kawan dia nak tengok lukisan najwa. what? lukisan? hahh, serupa macam monyet yang sesat. waa, kool tak gaya monyet tuh? haha. gelak sendiri ~ najwa pun setuju je laa. Dia kata nak buat artwork-trade. i mean, hmm .. najwa lukis tak lawa. Cincai mincai je. Never close to 'good' laah. I'm down at the bottom. Terkejut badak lah jugak dia kata camtu. Rasa macam tipuu je. Tapi, Tarmidzi kata nii:

I know ur de best eventhough u wont admit it..i wont cry,.trust me :)

Terus je rasa bersemangat! Haha kuasa apa la yang kau dah guna enn. anyway thanks for believing in myself when i don't even believe in myself. Syukran lah ye. Anyway, Tarmidzi juga ada minta favour, dia nak najwa lukiskan untuk dia jugak. Alahaaii.. okay, so nak dijadikan ceritanya hari ni najwa dah start lukis. Tapi bukan untuk kawan dia, najwa lukis untuk Tarmidzi ni dulu. Sebab idea ni tetiba datang mencurah-curah macam air terjun! haa. ni laah. Maaf, memang banyak sangat kecacatan yang ada. Najwa pun tak pernah lukis anime lelaki, ni kira my first artwork of guy figure lah.


then, najwa bagi dia through FB wall dia. Pastu ada sorang kawan najwa ni pun komen kat pic tuu.

Syadiq Zomorni: bole tahan lukisan.. bole dftar kt kreko la ni. 

Najwaizzati Mohdrosdinaim: ni sakai laa. kreko tu hape?

Syadiq Zomorni: ko je yg nmpak sakai.. org laen kate lawa.. bg ak ok je ni.. hebat la jugak.. kreko tu majalah komik mcm manga gak..

Najwaizzati Mohdrosdinaim: oh yeke? aku pun penah la jugak terfikir konon nk hantar pape cerita islamik. tapi ntah, cam susah ..

Syadiq Zomorni: ok gak uh.. kembang an bakat yg terpendam.. x susa un.. sng jer.. nk ak tolong.. itu un kalau ko nk masok la lukisan ko dalam komik ni...

Najwaizzati Mohdrosdinaim: haha. kau betul2 boleh tolong ke?? serius? 

Syadiq Zomorni: siyes la.. ak x maen2 la.. ko nk btol2 nk ker.. ak boley jer tolong..
Najwaizzati Mohdrosdinaim: hmm. aku penah ckp ngan mak aku, tapi mak aku kata benda ni cam susa nk buat duit. dann, aku kena buat really hebat untuk tarik org baca.. sbb skrg ni pun dh ramai yg buat lukisan2 islamik cenggini.

Syadiq Zomorni: alaa.. ko kan pandai.. cube idea lain tok menarik perhatian org yg membace nyer.. bole an..?? x de hal la bole uh. mmg org da ramai wat citer islamik ni.. tp kebanyaka nye yang pena ka bace sume bentok citer dye same jer.. cube ko try laen lak.. kaji la dulu citer islamik yg suda diterbit kan pastu try cri idea yg laen.. tapi keje ni mmg otak kne struggle la ckit.. hehehe

Najwaizzati Mohdrosdinaim: hehe. tu laa. bende ni kena tunggu mood dan idea. kalau takde mood or idea selama sebulan, memang gitu jela takkan jalan2 jugak. hmm. kau ade contact orrg komik ke?

Syadiq Zomorni: ade la.. nk kate member uh x de la rapat sgt.. tp knal la.. x pe ko pker an dulu.. lau da kompem ko nk join komik ni.. inform kt ak.. tp dalam komik kreko ni kebanyakannyer citer kartun yg brcampur.. anime la itu la ini la.. x de yg kaitan tntg islamik un.. ak ase elok gak ko masokkan komik ko dalam majalah ni.. kire engko org pertama la wat citer dlam majalah uh... x pe la apa apa hal inform je la kt ak.. ak try tnyer.. hehehe

Subhanallah, mulianya dia! haha, seriusly rasa macam nak menangis pun ada. Benarlah, jika kita nak berjihad dan berdakwah di jalan Allah, Allah pasti akan tolong. Yakinlah pada kata-kata Allah, Allah tak pernah nak mungkiri janjiNya, Subhanallah..

Najwa pun dah bincang ngan umi, umi kata okay jugak macam tu. Berdakwah kann, apelah salahnya. Umi pun sekarang ni suruh najwa start take it seriously, start melukis balik. Tapi najwa tak bagitahu abah lagi. In syaa Allah, najwa cadang nak beli drawing tablet. Hehe, sonang nak melukis. kita merancang, Allah pun merancang, cumanya perancangan Allah tuu jauh lebih hebat! Doakan najwa ye, harapnya dipermudahkan Allah.