al-Haura' Maqsurah.
Owner

This is my journey from Allah to Allah. Walking with all I might, searching for the one and truly light. Build up the cracked hopes. Repair the broken hearts. Take some and throw some. Put all the pieces back. This is part of the life. Through ups and downs, shall I be tough. I will fight with all my heart. I will try with all I might. 



Older Post | Newer Post
Marah ? Sedih ?
Thursday, 20 December 2012 | 23:24 | 0COMMENTS

Assalamualaikum ! hihi, najwa kembali ^-^
Lagi brape minggu je nak skolah kan? Ecece, saya dah tak skolahh. *jangan jeles* :p
Papepun, semoga maju jaya yea najwa ucapkan utk korang yang nk skolah! Belajar leklook naa.

Okay, beralih pada tajuk yang tertera di atas. Marah? Sedih? Hamboihh, tajuk diaa.. besauunyaa. Hihi. Kawan-kawan najwa, selalu tanya najwa ‘have you ever get mad?’ okay, soklan pelik kan? Pastu dia tanya lagi ‘i really wanna see you get mad, i’ve never seen you mad before’ gah! Bertambah pelikk.. aloloo. Awak memang susah nak tengok najwa marah *cewahh, macam tipuu jaa* hihi. Najwa tak suka laa nak marah-marah. Nanti muka cepat tuaa. So, that’s it.. najwa bukan jenis yang pemarah *take a note* haa, passnii angpa janganlah nk amik kesempatan pulak naa. Ai lepuk sorang-sorang. Wahaha, kejamnyaa. :p (renung-renung ayat di bawah)

“ daripada Abu Hurairah r.a. ada seorang lelaki berkata kepada Nabi s.a.w., ‘berilah aku wasiat’. Rasulullah s.a.w. bersabda, ‘Jangan marah!’ baginda mengulangi beberapa kali ucapan, ‘jangan marah!’ “

Pastu dia tanya lagi ‘if u get mad, what will you do?’. Cehh soklan .. macam dalam CSI laa, waaww. Ehemm.. ehemm. Batuk pulak.. ya, saya memang suka berangaan. Haahh, tatau malu kan? Japp, najwa pikir balik.. ape eh najwa akn buat kalauu marah? Sat satt, tengok bawah ni..

Nabi SAW bersabda maksudnya :

”apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara mengiring”
(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)

I bet lots of people did the same thing kan kan? Tengokk, ramai lagi mereka yang hebat, *Subhanallah. Allah Allah Allah u_u* hihi, tapi kalau najwa marah sangat, najwa akan kurung diri dalam bilik or tempat yang sembunyi, pastu duk diam-diam sampai marah tu hilang. So, awas ea.. jangan dekatt-dekat ngan najwa kalau najwa tengah marah, nahas youu ~

Ehemm nak tegur sikit. Kalau kita marah, janganlah baling-baling barang.. *macam budak-budak kann?* ehh, malulaa gituu, jatuh maruah laa. Tak kiralah lelaki ke perempuan, tak elok nak hempas semua bendaa. Aiyoo, malu laa maluuuu. Tengok pulak ayat nii:

Nabi SAW bersabda bermaksud :

“sesiapa yg menahan marah sedangkan dia mampu melepaskan marahnya Allah akan memanggilnya pada hari kiamat di depan sekalian makhluk sehingga Allah memberinya pilihan untuk dia memilih mana2 bidadari”
(hadith riwayat Ahmad, Abu Daud & At-Tirmizi)

Haa, tu kalau marah. Kalau sedih? Hisy, ni sensitip laa. “ have you ever sad?” cehh kauu, hapee pulak najwa tak pena sedih? Najwa pun manusia. Masih ade lagi perasaan-perasaan tu semua. Tapi, najwa tak suka nak tunjuk sangat. Kalau sedih, biarlah ianya jadi rahsia antara Allah dan najwa. Tak perlu laa nak heboh satu dunia.. nanti muka meraahh :p hihi, yes, saya tak suka sangat tunjuk perasaan. *take a note*

“if u sad, what will you do?” hmm. Buat ape eh? Alah youu, banyaknyaa soklann. Okay, honestly, najwa ni ... suka cakap banyak. Orang selalu kata, najwa ni kuat bebel.. macam joyah. Haha, yakah? Oppss. Maluu. *tutup muka*. Hihi, tulah caranya kalau najwa nak hilangkan sedih.. najwa akan jadi segila yang mungkinn dan gelakk sepuas hati. Tu kalau najwa kat publik. Tapi kalau kat rumah... umi selalu suro najwa amik wudhuk, bace Quran. In sha Allah hati akan redha.  Papepun, still... the best thing is.. mengadu pada Allah. Inilah nikmat paling berharga dalam hidup.

Kalau nak luah kat orang, mereka mungkin akan sebarkan.. tapi kalau luah pada Allah, percayalah.. ia akan selamnya menjadi rahsia antara awak dan Allah. Sweet kan Allah? Satu lagi, kalau najwa sedih.. najwa tak suka duk sorang-sorang. Sebab nanti kesedihan tu akan bertambah parahh. Simpan perasaan tu dalam-dalam.. bila dah tiba waktu malam, ambil wudhuk, duk mengadap kiblat.. dan lepaskanlahh segalanya.. Allah itu Maha Mendengar ^-^

Dahh tu je nak tulis. Panjang kan kan? Omo omo. Lepas ni tak payah tanya lagi yea? Maluu ai nak jawab. Najwa akhiri kalam ini dengan lafaz Alhamdulillah ~

Bai-boi. Assalamualaikum